Hürriyet Gazetesi

Created by ASLI 8 years ago
Kadın Kanserleri Her Zaman Pembe Değildir.
8 Mayıs 2014, Perşembe
Hürriyet Gazetesi sağlık muhabiri sevgili Mesude Erşan'ın haberi.
Mesude Hanım'a haberin Yumurtalık Kanseri gününde yer almasına
göstermiş olduğu özen için ayrıca çok teşekkür ederim.
Yumurtalık Kanseri ile ilgili farkındalık ve bilinç yaratmanın inatçı hayaliyle...

****
Tek yumurta ikizi Ahu’yu 16 ay önce yumurtalık kanserinden kaybeden Aslı Akyürek, kendini bu hastalığı anlatmaya adadı. Kardeşi kollarında ölen Akyürek, yumurtalık kanseriyle ilgili farkındalık yaratmaya çalışıyor.
Bugün Yumurtalık Kanseri Günü
Ahu ve Aslı 15 dakika arayla dünyaya geldi. Onları kanser ayırdı. Herşey 2010 yılının sonunda başladı. İngilizce okutmanı olan Ahu Akyürek'in 5.5 yıldır takip edilen bir sol yumurtalık kisti vardı. Yaklaşık bir hafta süren gaz, şişkinlik, tokluk hissini takip eden şiddetli sancıyla gittiği hastanede acil ameliyata alındı.
Birlikte Mücadele
4 ay önce, 4.5 santimetre olan kisti 11.5 santimetreye ulaşmıştı. Sol yumurtalığı çıkarıldı. Yumurtalık kanseri tanısı kondu. 10 gün sonra yapılan ikinci bir ameliyatla sağ yumurtalığı ile rahmi de alındı. Arkasından kemoterapi tedavisine başlandı. Bu arada iki kardeş mücadeleyi bırakmadı.
Bizde Merkez Yok
Birlikte bir ev atölyesi açtılar. Doğaya dost malzemeler üretip, pazarlamaya başladılar. Kemotreapi tedavilerinin bitmesinden sonra yapılan testlerde henüz 4 ay geçmesine rağmen kanserin nüksettiği görüldü. Ahu iki yıl kanserle mücadele etti. Ölürken yine yanında çok sevdiği Aslı vardı. Aslı Akyürek, hayatta en çok sevdiği insanı yumurtalık kanserinden kaybettikten sonra dikkati söz konusu hastalığa çekmeye ve bilinç yaratmaya adadı. Türkiye’de sadece yumurtalık kanserini iş edinmiş bir merkez bulamadı.
Sinsi İlerliyor
Londra’da bir merkeze ulaştı. Ovarian.org.uk’dan bu kurumu takip ediyor. Yumurtalık kanserinin sinsi ilerlediğini, benzer belirtileri nedeniyle IBS (huysuz bağırsak hastalığı) gibi hastalıklarla karıştırılabildiğini hatırlatan Akyürek, “Erken teşhis edilemediği takdirde yaşam yitim oranı en yüksek jinekolojik kadın kanseri” dedi.
Erken teşhis çok hayati
Yumurtalık kanseri genellikle geç belirti veriyor. Bu nedenle genellikle ilerlemiş dönemlerinde yakalanıyor. Genital (kadın üreme organları) kanserlerin ise yaklaşık dörtte biri. Ancak genital kanserlerden ölümlerin yarıya yakın sebebi yine yumurtalık kanseri. Her yaşta görülebilse de en sık ileri yaşlarda, menopozdan sonra çıkıyor. Genç kadınlarda da nadir de olsa görülebiliyor.

Pictures